Äggruvning och kycklingar

Hönsen ruvar i ca 21 dagar och de hönor vi har, Dvärg  kochin, är ruvvilliga och brukar ta väl hand om sina kycklingar.

Även om det än är bara mitten av april har vi låtit vår ena höna, Teckla, behålla 2 ägg att ruva på. Vi har märkt upp de två äggen så vi kan ta nya kommande ägg. Om det blir några kycklingar får tiden utvisa, tuppen Jussi kan i alla fall sin sak. Om det inte blir några kycklingar nu i början av maj så kommer vi försöka senare igen.

2017-04-15


Idag den 6:e maj så kläcktes de två äggen. Vi har låtit Teckla få behålla ytterligare 3 ägg som lär kläckas om 14 dagar.
Vi skiljer inte hönsen och kycklingarna åt, de får fortsätta att gå tillsammans i flock precis som man en gång i tiden gjorde.
de ska bli spännande och se vilka av kycklingarna som blir hönor och vilka som blir tuppar, sedan får vi se vilka vi kan behålla.

Det var en stor upplevelse för Alvin att få se och hålla i dessa små kycklingarna som han väntat på i ca 3 veckors tid, 3 veckor är lång tid för en pojke på 4 år.

2017-05-06


Redan dagen efter att Teckla fått sina två kycklingar så lämnar hon redet och vistas ute med kycklingarna tillsammans med de andra hönsen.

2017-05-07


Nu har kycklingarna varit ute i en vecka tillsammans med de andra hönorna och tuppen. Det har ju inte vart så varmt ute, +4 - +8 grader, men mellan varven söker de skydd och värme hos sin mor Teckla.

När man läser på nätet och i böcker gällande kycklingar så talas det ofta om värmelampor och att ha kycklingar och höna avskilda från övriga hönsen, något som uppenbarligen inte är nödvändigt.

Höns är ett flockdjur där en tupp har flera hönor som han parar sig med och där kycklingarna ingår i flocken. Så man kan säga att våra höns lever i stort sätt ett för dom ett naturligt liv förutom att de lever sitt liv skyddat i en hönsgård.

Så nog kan man allt låta hönor med kycklingar leva som vanligt i flocken, och utan tillbehör som värmelampor. På så sätt får kycklingarna en naturlig plats i rangordningen utan massa stridigheter, ja om nu inte någon kyckling är en tupp för då finns risken att stridigheter uppstår mellan tupparna då tuppkycklingen uppnår mognad.

2017-05-13


Efter ca 6 veckor har fjädrarna på kycklingarna i stort sätt utvecklats, det mesta av dunet är nu borta.

Jag misstänker att av våra två kycklingar så verkar det som om det är en höna och en tupp, men än är det osäkert att fastställa det helt. Anledningen att jag misstänker så är att den ena kycklingens kam är mer utvecklad än den andres, ett tecken på att det troligtvis är en höna och en tupp, men det kan även vara så att båda blir tuppar - något framtiden får utvisa.

Däremot kan jag fastställa att den ena, troligtvis hönan, är slät och att den andra, tuppen, är friserad. Friserad kallas det när fjäderdräkten ser ut som om den farit runt i en torktumlare.
Båda får en svart fjäderdräkt med vita stänk/inslag.

2017-06-14