Gå till innehåll

Äggruvning och kycklingar

Hönsen ruvar i ca 21 dagar och de hönor vi har, Dvärg  kochin, är ruvvilliga och brukar ta väl hand om sina kycklingar.

Även om det än är bara mitten av april har vi låtit vår ena höna, Teckla, behålla 2 ägg att ruva på. Vi har märkt upp de två äggen så vi kan ta nya kommande ägg. Om det blir några kycklingar får tiden utvisa, tuppen Jussi kan i alla fall sin sak. Om det inte blir några kycklingar nu i början av maj så kommer vi försöka senare igen.

2017-04-15


Idag den 6:e maj så kläcktes de två äggen. Vi har låtit Teckla få behålla ytterligare 3 ägg som lär kläckas om 14 dagar.
Vi skiljer inte hönsen och kycklingarna åt, de får fortsätta att gå tillsammans i flock precis som man en gång i tiden gjorde.
de ska bli spännande och se vilka av kycklingarna som blir hönor och vilka som blir tuppar, sedan får vi se vilka vi kan behålla.

Det var en stor upplevelse för Alvin att få se och hålla i dessa små kycklingarna som han väntat på i ca 3 veckors tid, 3 veckor är lång tid för en pojke på 4 år.

2017-05-06


Redan dagen efter att Teckla fått sina två kycklingar så lämnar hon redet och vistas ute med kycklingarna tillsammans med de andra hönsen.

2017-05-07


Nu har kycklingarna varit ute i en vecka tillsammans med de andra hönorna och tuppen. Det har ju inte vart så varmt ute, +4 - +8 grader, men mellan varven söker de skydd och värme hos sin mor Teckla.

När man läser på nätet och i böcker gällande kycklingar så talas det ofta om värmelampor och att ha kycklingar och höna avskilda från övriga hönsen, något som uppenbarligen inte är nödvändigt.

Höns är ett flockdjur där en tupp har flera hönor som han parar sig med och där kycklingarna ingår i flocken. Så man kan säga att våra höns lever i stort sätt ett för dom ett naturligt liv förutom att de lever sitt liv skyddat i en hönsgård.

Så nog kan man allt låta hönor med kycklingar leva som vanligt i flocken, och utan tillbehör som värmelampor. På så sätt får kycklingarna en naturlig plats i rangordningen utan massa stridigheter, ja om nu inte någon kyckling är en tupp för då finns risken att stridigheter uppstår mellan tupparna då tuppkycklingen uppnår mognad.

2017-05-13


Efter ca 6 veckor har fjädrarna på kycklingarna i stort sätt utvecklats, det mesta av dunet är nu borta.

Jag misstänker att av våra två kycklingar så verkar det som om det är en höna och en tupp, men än är det osäkert att fastställa det helt. Anledningen att jag misstänker så är att den ena kycklingens kam är mer utvecklad än den andres, ett tecken på att det troligtvis är en höna och en tupp, men det kan även vara så att båda blir tuppar - något framtiden får utvisa.

Däremot kan jag fastställa att den ena, troligtvis hönan, är slät och att den andra, tuppen, är friserad. Friserad kallas det när fjäderdräkten ser ut som om den farit runt i en torktumlare.
Båda får en svart fjäderdräkt med vita stänk/inslag.

2017-06-14


Har vi tur så får vi en kull kycklingar runt den 5:e maj, en kull från Snövit och Alvin. Nu ligger Snövit och ruvar sedan några dagar tillbaka. Har vi riktigt tur så får vi kanske då några nya hönor och inte bara tuppar. Ja, tupparna kan vi inte ha mer av. Så det är en spännande väntan nu för att se vad det månne kan bli av deras ägg.

2018-04-16


Det blev inga kycklingar där i början av maj.
Men nu ruvar Snövit åter igen på 12 ägg så runt midsommar, om vi har tur, så kan hon ha ruvat fram några kycklingar till oss - och då förhoppningsvis några hönekycklingar.

2018-06-07


Det blev inget denna gång heller med Snövits ruvande.
Men fick höra att i år är det ett sådant år som många har svårt att få fram nya kullar.
Så vi har nu köpt 4 nya hönekycklingar, 7 veckor gamla, som får gå i egen hage i ena hönsburen tills de vuxit på sig lite och vant sig med de andra.

2018-06-30

 


Sen en tid tillbaka går nu våra nyinköpta hönekycklingar tillsammans med tuppen Alvin. Snövit har fått flytta in till tuppen Rufus och kaninen Mimmi.
Tuppen Alvin behandlar sina hönekycklingar väl och de tyr sig till honom.

 

2018-08-06


Skam den som ger sig, den senaste tiden har Snövit legat och ruvat för tredje gången i år, nu senast på tre ägg. Så idag så kläcktes tre små kycklingar.
Nu får vi hoppas att det går bra för dom och att det inte bara är tuppkycklingar.

2018-09-03


Nu börjar de tre kycklingarna få sina fjädrar. Det blir tydligen en friserad och två släta. Än är det för tidigt att se om det är tuppar eller ej.
Dom går tillsammans med hönan och tuppen och är ute med dom dagligen, även om det bara är en 5 - 6 grader varmt.
Det är roligt att se hur även tuppen månar om de små kycklingarna och kan till och med tillåta att dom sitter på hans rygg.

Jag vet att många använder sig av värmelampor, speciellt för kycklingar, men jag låter våra höns och kycklingar leva så naturligt som möjligt. Visserligen har vi frostfritt i hönshusen även om nu höns kan tåla kyla ner till ca 20 minus grader.
Det kan ju tänkas att de även blir mer tåliga och mer motståndskraftiga. Våra två tuppar var födda tidigt förra året och hade liknande betingelser.

Nu återstår det att se om vi kan ha riktigt tur att nån eller helst alla blir hönor.

2018-10-02

 


Nu har våra små kycklingar hunnit bli 9 veckor och med all säkerhet kan vi nu säga att det blev 2 hönekycklingar och en tuppkyckling, den vita blev en tupp.
Tyvärr får vi så småningom göra oss av med den vita lilla tuppen.

Vintern är ju i antågande, vi har haft den första snön, temperaturen dagtid är mest mellan 2 - 10 grader. Men våra höns är ute på dagarna och kycklingarna tycks inte ha några problem med det. På nätterna då temperaturen kryper ner under nollan så är det frostfritt i hönshusen tack vare deras golvvärme, någon annan speciell värme har vi inte för kycklingarna. Hönsen hjälper även varandra att under natten krypa ihop tillsammans och värma varandra.
Så, nog går det att föda upp små kycklingar även om det är tidig vår eller sen höst utan några värmelampor som annars är så populära bland andra hönsägare.

Nu återstår det att ge våra kycklingar namn.

2018-11-07

 


Nu har kycklingarna blivit ca 4 månader och vuxit rejält, snart nog är de fullvuxna. Lilltuppen Tom försöker sig på att gala men det låter inte så mycket än, mer som ett småknarrande läte med inslag av ett tuppläte.
Trots kylan, idag -7 grader, så är de ute var dag. 

2018-12-05

 


Copied!