Gå till innehåll

Lite hönsfakta

Höns har ett bra luktsinne, de kan t.ex skilja på lukten av rovdjursspillning och spillning från, från hönsens sett, mindre farliga djur.
De blir lite mer vaksamma över rovdjurspillning.

Hönsen känner igen släktingar. Tuppar är mer accepterande mot besläktade tuppar när dessa försöker para sig med hönorna i flocken. Troligtvis känner dom igen det via sitt luktorgan.

Hönor med större kammar lägger större ägg, och tuppar tycker att just dessa hönor är mer attraktiva.
Hönor föredrar tuppar med stor kam.

Tuppar har noga koll på sin temporärt spermietillgång och har dom tömt sina resurser tar det 48 timmar innan reserverna är fulla igen. Tuppar har koll på sin spermieekonomi. De inseminerar t.ex mera spermier till hönor med större kammar, eller om det är en ny höna de inte parat sig tidigare med.

Hönor har också koll. De kan dock sällan kontrollera om det är parningsdag eller inte. Hönor har ett läte, ett skrik, när tuppar tvingar sig på dom. Detta skrik attraherar särskilt dominanta tuppar som då jagar bort påhopparen.
Hönor kan göra val av tuppars spermier efterparning. Delvis kan de göra av sig med hela satsen från en oönskad tupp genom att klämma ut ejakulatet  direkt efter parningen.
Hönor försöker förhindra inavel på något annat finurligt sätt, mera kryptiskt vis, se till att spermier från närbesläktade tuppar inte är lika bra på att befrukta deras ägg.

 

Copied!